Start Aktuellt Hemlöshet Hiv & Hepatit Hälsocenter Tomtebo Internationellt Samarbeten Ekonomi Volontärer Kontakt

 

convictus logo

Bryggan Hjortagen•
Bryggan Vantör
Råd & Stöd
Cykelprojektet
Konferenser
Samarbeten
Fotoalbum
Fotoalbum Vantör

Convictus Bryggan Hjorthagen (tidigare Östermalm)– Hemlöshet

Convictus Bryggan Hjorthagen
Midskogsgränd 13
Öppettider måndag – fredag 09 00 – 15 00
lördag - söndag 10 00 – 15 00
Tel 08 120 59 995


Fasta punkter
Måndag: Personlig rådgivning 10 00 – 14 00
Tisdag: Individuell arbetslivsorientering 10 – 14
Onsdag: Juridisk rådgivning med hjälp av Gatujuristerna 13 00 – 15 00
Torsdag: Prata svenska café 13 00 – 15 00
Fredag: Personlig rådgivning 10 – 14. Kulturkunskap, samhällsorientering
En gång per månad erbjuds möjlighet till hivtestning/rådgivning och ännu en gång per månad kommer Läkare i Världen för medicinsk hjälp.

Olika insatser
Varje dag skänks mat och kläder till gäster, dusch erbjuds och kläder tvättas, frukost och lunch serveras, hårklippning erbjuds, möjlighet att använda internet och telefon finns.

Regelbundet hör studenter av sig som vill skriva uppsatser om Bryggan Hjorthagen och studiebesöken är många. Många vill göra praktik i verksamheten som ett led i sin utbildning. Arbetsträning för långtidsarbetslösa förekommer ofta. Bryggan Hjorthagen tar dessutom emot personer inom ramen för Samhällstjänst i samarbete med Kriminalvården -  en brottspåföljd som innebär att den dömde får utföra oavlönat samhällsnyttigt arbete i stället för att sitta i fängelse.

Gåvor/donationer till Bryggan Hjorthagen (ofta kläder, möbler, husgeråd) går direkt till gästerna utan mellanhänder. Volontärer gör betydande insatser på Bryggan Hjorthagen med matlagning, översättningar, administrativt arbete och mycket annat. Gäster får hjälp att söka arbete, de får också hjälp med kostnader för mediciner när pengar saknas. Många gånger finns inte heller pengar att ta sig till en myndighet eller ett jobb, då kan de få ekonomisk hjälp eller en biljett.

Bryggan Hjorthagen får ekonomiskt stöd från Stockholms Stad och Stadsdelen Östermalm och når dagligen 50 - 80 hemlösa. Gästgruppen har förändrats drastiskt de senaste 7 - 8 åren i och med att den ”traditionella” gruppen hemlösa minskat – ofta något äldre personer med missbruksproblem – till hemlösa EU-medborgare och personer från tredje land, ofta med uppehållstillstånd i Sydeuropa. Samarbetet med stadsdelen är nära.

Bryggan Hjorthagen får stöd från församlingar på Östermalm. Främst Oscars och Franska Reformerta Kyrkans. Coop Medborgarplatsen, Coop Hjorthagen och ICA Kvantum Frihamnen hjälper med mat. Valhallabageriet skänker bröd. Även volontärorganisationen Gula Änglarna hjälper Bryggan Hjorthagen, främst med individuellt stöd till gäster.Diagrammet nedan visar:

Hur många gäster per dag som är icke EU medborgare under 2014
Antalet länkningar per vardag under 2014
Samarbeten – antal tillfällen, timmar och insatser under 2014

2014 Bryggan Hjorthagen icke EU-medborgare 2014

Diagrammet nedan visar:
EU-medborgare – gäster per dag 2014
3de landsmedborgare Eu-medborgare, svenska gäster per dag 2014
Procentuell andel per veckodag

hjorthagen Bryggan Hjorthagen alla gäster 2014

 
gunilla
dino rosa
Gunilla och Nina jobbar på Bryggan Hjorthagen som välkomnar hemlösa sju dagar/vecka. Den allra största gruppen hos dem är ”tredjelandsmedborgare”, oftast från Västafrika.

Dino har mycket att stå i med alla hemlösa gäster från ett stort antal länder som dagligen kommer till till Bryggan Hjorthagen.

Rosa hjälper en gäst att välja ut kläder från klädförrådet.
 
Convictus är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden förening med 90-konto: 90 05 56-2